måndag 18 april 2011

Grovt morotsbröd


Jag slängde ihop några limpor bröd åt min mormor för någon dag sen. Tänkte dela med mig av receptet! :)

Till 2 limpor behövs:

5 dl vatten
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 msk mörk sirap
2 tsk salt
3 dl rivna morötter
7 dl grovt rågmjöl
5 dl rågsikt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön

Gör såhär:
Smula jäst i en bunke och häll över fingervarmt vatten. Rör om tills jästen har löst upp sig. Tillsätt smör, salt, sirap, solrosfrö, morötter & det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig att arbeta med (OBS degen kommer fortfarande att vara kletig och det ska den vara! Annars blir det lätt ett torrt och smuligt bröd som slutprodukt). Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och dela upp i två bitar. Lägg bitarna i varsin brödform. Låt jäsa i ca 30 min. Grädda i ugnen i ca 30-50 min, beroende på din ugn. Stjälp upp bröden på ett galler och låt svalna.

2 kommentarer:

  1. HEj har du haft en fin dag?:)
    Just nu har jag publicerat vinnaren av en valfri vara från fashionbox.se, kika bloggen för att se om du vann:)

    SvaraRadera